Menu

-

Geschiedenis

Een hart voor hout

Sinds 1958 is Carpentier actief in de houtindustrie. Willy Carpentier Houtindustrie werd opgericht door ondernemer Willy Carpentier. Hij trad hiermee in de voetsporen van zijn vader die al jarenlang houten wasknijpers en wastobben vervaardigde.

Leidinggevende speler op de hardhoutmarkt

Carpentier verkoopt jaarlijks ruim 20.000 m³ hardhout en thermohout. Dit hout wordt geleverd over de hele wereld, onder andere in de Benelux, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, Polen, Estland en Scandinavië. Ook exporteren we onze producten naar China, Vietnam, Indonesië en de Baltische Staten.

Door continue kwaliteitsinvesteringen in machines en mensen is Carpentier één van de leidinggevende spelers op de Europese hardhoutmarkt geworden. Hierbij is eikenhout onze grote specialiteit, maar daarnaast zijn we ook gespecialiseerd in thermisch gemodificeerd hout (HOTwood).

We hebben al vele referenties verworven uit diverse sectoren. Zo hebben we klanten in de parket-, trappen- en meubelindustrie. Verder leveren wij aan fabrikanten van lijsten, deuren en ramen, houthandels, keukenfabrikanten, tuinaanleggers, agenten, terrassenbouwers, interieurbedrijven, renovatiebedrijven, houtskeletbouwers en bouwondernemingen.

Van nabewerking tot totaaloplossing

De afgelopen jaren investeerde Carpentier in diverse nabewerkingen en het creëren van toegevoegde waarde. Zo kunnen wij het hout zagen, verzagen, drogen, thermisch behandelen, schaven, schulpen, CNC-bewerken en verpakken.

Dit alles maakte het mogelijk een nieuw gamma van afgewerkte producten als gevelbekleding,  terrassen, afsluitingen en damwanden te bieden. Onder de naam Livinlodge levert Carpentier volledig afgewerkte houten bijgebouwen in kit met bijhorende montagehandleiding of indien gewenst doe je beroep op ons plaatsingsteam.

Duurzaam en milieuvriendelijk

In 2008 vond onze eerste buitenlandse uitbreiding plaats. Industrie Bois Carpentier (IBC) verhoogde de bestaande droogcapaciteit van 1100 m³ met nog eens 650 m³.  Deze investering is ecologisch onderbouwd omdat de warmte-energie voor het drogen van hout wordt gehaald uit de verbranding van houtafval.

Voor Carpentier is duurzaam en met respect voor het milieu ondernemen prioritair. Zo waren wij ook één van de eerste Belgische bedrijven met een PEFC- en FSC®-keurmerk. We zien er streng op toe dat de oorsprong van ons hout uit verantwoord en legaal bosbeheer komt. Daarom zetten we vooral in op Europese houtsoorten. In tegenstelling tot de meeste tropische houtsoorten zijn die immers al generaties lang het product van een milieuvriendelijk en goed bosbeheer.

Houtexperten

De nieuwe generatie stapte in 1991 in het familiebedrijf. Heidi Carpentier en Stefan Vander Stichele waren de eersten, in 1999 volgde ook Kristof Carpentier.

Onze jarenlange ervaring maakt het mogelijk om uitgebreid advies en persoonlijke service te bieden bij al uw houtvraagstukken. De komende decennia blijven wij ons met liefde inzetten om u de beste oplossingen te bieden.

“We zijn opgegroeid met de geur en de zuiverheid van Europees eik en beuk. We zijn sinds jaar en dag gespecialiseerd in eik, maar ook in thermisch essenhout, thermisch naaldhout en reclaimed hout.”

Kristof Carpentier

“Ons hout is FSC- en PEFC-gelabeld en dat vinden we belangrijk. Omdat duurzaamheid en goed bosbeheer bij Carpentier al generaties lang hand in hand gaan.”

Heidi Carpentier

FSC-label

Sinds 9 februari 1999 is Carpentier lid en certificaathouder van het Forest Stewardship Council (FSC). Deze controleketen volgt het volledige traject van het FSC-gecertificeerde bos, tot in de winkel. Een onafhankelijk organisme controleert iedere onderneming binnen dit proces (boseigenaar, houtbedrijf, distributeur, etc.). Hierna kan je een genummerd ‘chain of custody’-certificaat verkrijgen en producten met een FSC-label verkopen. Bedrijven die over dit certificaat beschikken, vermelden dit op hun facturen.

De Chain of Custody-code van Carpentier is: CTIB-COC-001183

Download certificaat

PEFC-label

Carpentier is sinds oktober 2005 lid van het Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes (PEFC). Dit programma erkent boscertificaties en werd in 1991 opgericht op initiatief van boseigenaren uit diverse landen. Op dit moment is PEFC het grootste boscertificatiesysteem ter wereld en beheert 224 miljoen hectare bos.

Ondernemingen die PEFC-gelabelde producten verkopen, zorgen voor een controleketen die de herkomst van duurzaam hout kan traceren. Ieder jaar controleert een onafhankelijk organisme of de onderneming voldoet aan de vereisten. Ook bij PEFC moet het certificaatnummer op de factuur worden vermeld.

Het PEFC-certificatienummer van Carpentier is: CTIB-TCHN 1182

Download certificaat

Productieproces

Carpentier investeert voortdurend in mensen en machines. Zo kunnen we het productieproces, van bosontginning tot afwerking, volledig in eigen handen houden en producten van topkwaliteit aanbieden. We beschikken over een voorraad van meer dan 8000 m³ hardhout.

 

Bosontginning

Onze ervaring op het gebied van hardhout is van generatie op generatie doorgegeven. Door deze ervaring hebben we de expertise in huis om de kwaliteit van hout op stam te kunnen beoordelen. Ons team houdt zich permanent bezig met de aankoop van rondhout voor de meubel-, parket-, vaten- en balkenindustrie.

Inkoop van hout

We beschikken over een constante aanvoer van hout door goede samenwerkingen met diverse Oost-Europese en Franse zagerijen. Hierdoor hebben wij altijd een ruime voorraad Europees hardhout van hoogstaande kwaliteit in de aanbieding.

Drogen van hout

Met 18 droogkamers heeft Carpentier een totale droogcapaciteit van 1750 m³. 60% van deze droogkamers bevindt zich in België, de overige 40% bij ons dochterbedrijf IBC in Frankrijk, waar we drogen op houtafval. In onze vacuüm droogkamer kunnen we hout extra snel drogen. Zo bieden we klanten een extra service.

Verzagen

Onze zagerij is uitgerust met een boomzaag en een computergestuurde veelbladzaag. Hiermee kunnen we perfect maatwerk leveren. Onze specialiteit is het bekantrechten van boolhout naar houten planken in langere lengtes.

Hout schulpen

In de zagerij wordt het hout door middel van een bandherzaagmachine in de lengte doorgezaagd. Dit gebeurt meestal op een dikte van 27 millimeter, waarmee onze klanten parket kunnen maken van 9 millimeter. Eikenhout wordt geschulpt voor het wordt gedroogd: dat  zorgt voor een meer egale kleur en een verbeterde vlakheid en rechtheid.

Schaven en profileren

Carpentier kan elk stuk hout naar profiel op maat schaven. We kunnen zelfs balken schaven met afmetingen tot 300 x 300 mm. Maar natuurlijk kan je ook kiezen uit onze ruime voorraad standaardprofielen voor gevel en terras.

CNC-bewerken

Van balken met diamantknop tot volledige bijgebouwen. Ook dat kan bij Carpentier. Wij kunnen jouw project zorgvuldig uitwerken en met de computergestuurde CNC-machine realiseren.

Branden

Shou Sugi Ban is een van oorsprong Japanse techniek om hout te verduurzamen: hout van de ceder of cipres wordt aan de oppervlakte ‘verbrand’ (gebrand) om een verkoolde laag te creëren die weerstand biedt tegen weersinvloeden. Traditioneel werd in Japan het hout ‘aangebrand’ om bestand te zijn tegen brandoverslag, insecten en schimmels.

Beitsen, oliën, lakken, kleuren

Ons hout kan je naar keuze laten afwerken: lakken, beitsen, oliën in een bepaalde tint … Als je hout op de juiste manier behandelt, gaat het langer mee en is het makkelijker te onderhouden. Vraag dus zeker ons advies, wij helpen je graag verder.

Black Oak, een verticale eiken gevelbekleding in een zwarte afwerking, is op dit moment erg trendy. Dit wordt geborsteld en behandeld met twee lagen dekkende lak. Voor deze gevelbekleding krijg je vijf jaar garantie op vochtinfiltratie, blaasjes en vuilaanhechting.

Naast de zwarte kleur zijn andere RAL-kleuren uiteraard ook mogelijk.

Brandvertragend behandelen

Hout wordt gebruikt voor tal van toepassingen. In sommige gevallen moet het hout voldoen aan bepaalde eisen van brandveiligheid. Wij hebben ruime ervaring met het brandvertragend behandelen van hout en bieden dit ook aan in ons assortiment.

Controle op kwaliteit

De kwaliteit van het hout wordt gedurende het volledige productieproces in de gaten gehouden. Door continue metingen en visuele controles gaan we na of het hout voldoet aan alle kwaliteitseisen en of de droogtegraad en afmetingen kloppen.

Team

DV1_0134

Management
mail mail
Kristof Carpentier Zaakvoerder
mail mail
Stefan Vander Stichele Zaakvoerder
mail mail
Heidi Carpentier Zaakvoerder
Sales
mail mail
Merijn Delaere verkoop professionals West- en Oost-Vlaanderen
mail mail
Kevin Van Wulpen verkoop professionals Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant en Wallonië
Office
mail mail
Sophie Waelkens logistiek
mail mail
Koen Neuville boekhouding
mail mail
Nathalie De Breuck productie
mail mail
Tania Rigole binnendienst verkoop en receptie